You are here

Byens hus – det gamle rådhus

På torvet foran det gamle kirketårn havde der siden 1731 ligget et rådhus, og her var der både indrettet arrest og endda byens sparekasse.

Det stod i sidste del af 1800-tallet klart, at det var alt for lille, selvom man havde flyttet arresten ud til det nye Ting- og Arresthus i 1878. I 1880 tilbød den stenrige købmand O.H. Schmeltz at give en gave på 20.000 kr. til bygningen af et nyt rådhus.
Efter en udbudskonkurrence udvalgte byrådet arkitekt O.P. Mommes forslag, som med nedrivning af det gamle rådhus og renovering af tårnet ville koste 59.399 kr. Det var alt for dyrt for kommunekassen, så efter nogen polemik fordoblede Schmeltz sin gave til 40.000 kr – og så kom byggeriet i gang.

I juli 1883 blev grundstenen nedlagt, og i november 1884 kunne byrådet afholde sit første byrådsmøde i den flotte byrådssal. Undervejs i byggeriet havde både Schmeltz og andre af byens fremtrædende borgere ydet lidt mere til udsmykning og deslige – som altid blev projektet dyrere end projekteret.

Det fornemme tapet er i imiteret gyldenlæder, udført af malerfirmaet Bernhard Schrøder og Co i København – det kostede 800 kr. Farverne er tidstypisk symbolske: Blåt for troskab, ærlighed og troskyldighed; gult for storsindighed og ædelmodighed; grønt for livet, væksten og alt der gror;  sort for natten og ulykken, men modsvaret af det hvide for renheden i alle dets betydninger.

Byrådssalen blev for lille efter kommunesammenlægningen i 2007. Der blev indrettet en ny og langt større i det nye rådhus på Køgevej – og selve bygningen ophørte helt som rådhus i 2010.

Vidste du at...

  • Hovedet den forkerte vej

    Ørnene eller høgene, som er præget i tapetet, vender hovedet den forkerte vej i forholdet til byvåbnet. Arkitektens tegning til tapetet vendte rigtigt, men malerfirmaet har åbenbart glemt at spejlvende forlægget – de har jo præget læderet fra bagsiden!

  • Borgmesterens plads

    Borgmesterens plads var foran kaminen på en ekstra fornemt udsmykket stol for enden af det lange byrådsbord. Hans stol havde, som den eneste, armlæn.

Senest opdateret

30.07.2015