You are here

Gustav Wied busten

 • Busten med nissehue.

  Busten med nissehue.

 • Med berømmelsen fulgte også trangen til at lade sig forevige. Her er Gustav Wied fotograferet af hans kone Alice Wied i bar figur ved vinduet i 1904.

  Fotograf: Alice Wied

  Med berømmelsen fulgte også trangen til at lade sig forevige. Her er Gustav Wied fotograferet af hans kone Alice Wied i bar figur ved vinduet i 1904.

 • Gustav Wied fotograferet af vennen Kristian Hude foran sit hus.

  Fotograf: Kristian Hude

  Gustav Wied fotograferet af vennen Kristian Hude foran sit hus.

 • Her ses Peter Malmberg i 1941 som figuren Thummelumsen fra Livsens Ondskab. Som flere af bogens personer var han sandsynligvis taget ud af det virkelige liv i det gamle Roskilde.

  Her ses Peter Malmberg i 1941 som figuren Thummelumsen fra Livsens Ondskab. Som flere af bogens personer var han sandsynligvis taget ud af det virkelige liv i det gamle Roskilde.

Forfatteren Gustav Wied (1858-1914) flyttede til Roskilde i 1897. Han indlogerede sig på Frederiksborgvej 9 i en kvistlejlighed sammen med sin kone og foreløbig to børn.

Her i byen faldt han til ro og skrev nogle af sine hovedværker, både de første satyrspil og romanen Slægten. Fruen måtte tit gå tur i Klostermarken med børnene for at skaffe arbejdsro til den sensible digter.

År 1900 havde han tjent så meget på forfatterskabet, at han kunne flytte ind i sin store, nyopførte villa, der på grund af den nationalromantiske byggestil med kamtakker og tårne gik under navnet Kastellet. Han havde indrettet sin egen lejlighed i huset med tykke mure for at isolere imod støj fra resten af familien.

Med berømmelsen fulgte også trangen til at lade sig forevige. Der findes mange malerier af forfatteren og busten af billedhuggeren Elise Brandes. Da Gustav Wied Selskabet ville hylde det kendte bysbarn ved at opstille en kopi af Elise Brandes buste af forfatteren, havde man svært ved at finde originalen. Og det endte med, at man måtte op til Norge for at låne den. Siden opstillingen har busten flere gange været pyntet. Ved juletid får den gerne nissehue og skæg af barberskum på.

Gustav Wied blev i sine sidste år ramt af sygdom og økonomiske problemer. Han var plaget af stærke mavesmerter, og i 1914 resulterede det i, at han begik selvmord med cyankalium. Han nåede dermed ikke at leve helt op til sin egen selvbiografi, som han skrev til Gyldendals Boghandels Katalog i 1901:

Jeg er født let og hurtigt d. 6. marts 1858
Konfirmeret 1873.
Boghandler 1874.
Dumpet til Studentereksamen 1880.
Paa Sagførerkontor 1881.
Dumpet på ny 1882.
Huslærer 1883.
En Dag paa Blaagaards Seminarium 1884.
Student 1885.
Cand.phil. 1886.
Timelærer 1887.
Digter 1889.
Pebet ud 1890.
I Tugthuset 1891.
Gift 1896.
Avlet Børn, dernæst bygget Hus.
Og vil omsider dø elsket og savnet den 12. april 1927

Ærbødigst
Gustav Wied

 Læs mere om Gustav Wied her.

Senest opdateret

05.11.2015