You are here

KØS, kærlighed og hvedebrød

Torsdag d. 15. maj kl. 16-20 - aftenen før Store Bededag - inviterede kulturaktørerne i Roskilde bymidte til en stemningsfyldt aften i KØS, kærlighed og hvedebrødenes tegn.

Der var mulighed for at deltage i aftenens mange sjove og stemningsfyldte arrangementer, der blandt andet bød på: Bryllup, dødelige forelskelser og gysende kærlighedshistorier, udstillinger, værksteder for børn, kærlighedsgudstjeneste, motionsløb, hjertestol, Ib Michael, Torben Steno og KØS DANMARKSTOUR 2014.

Og så var der gratis varme hveder, musik med ”PLIGTEN KALDER” med Johan Olsen, Torben Steno og Peter Jessen samt muligheden for at vinde en romantisk middag for to på Comwell Roskilde.

 

ROSKILDE KLOSTER: DØDELIGE FORELSKELSER… og andre gysende kærlighedshistorier

Her kunne man fornøje sig med voldsomme og blide kærlighedsfortællinger i den romantiske riddersal på Roskilde Kloster. Måske tror du at kærlighed og uhygge ikke har noget med hinanden at gøre... Men kærligheden kan være både skræmmende, dødelig og helt, helt vidunderlig. En af landets mest efterspurgte mundtlige fortællere, Annemarie Krarup, underholdt med de dejligste, dødeligste og mest mærkværdige kærlighedsfortællinger fortalt med livsvisdom og kærlighedserfaring.

 

ROSKILDE DOMKIRKE: KÆRLIGHEDSGUDSTJENESTE

Med udgangspunkt i tekster fra Bibelen om kærlighed indbød gudstjenesten til at åbne sanser for sider af kærlighedens livsbekræftende univers. Undervejs inviteredes til at deltage i et kærlighedsmåltid ved alteret, hvor den traditionelle altervin og oblat var erstattet af hvedebrød og et glas udsøgt rødvin.

 

ROSKILDE MUSEUM: KIRKEKLOKKER OG STORE BEDEDAGSLØB

Aftenen før Store Bededag bliver der kimet med klokkerne i alle landets kirker. Det betød før i tiden, at det var slut med at drive handel, og kroer m.m. skulle lukke, så folk kunne komme hjem og være parate til bededagen. Så var de også ædru, når de næste morgen mødte i kirken, der havde et langt program med gudstjeneste, højmesse, tolvprædiken og aftensang. 15 maj 2014 var der derfor aftenringning kl. 18-19.

For første gang gik det derudover løs med et Store Bededagsløb på 4.5 km rundt i og omkring Roskilde Centrum, hvor det kom forbi ikke mindre end 9 af Roskildes Kirker. På Store Bededag er det traditionen at alle kirker ringer Store Bededag ind. Med Store Bededagsløbet er det formålet at sætte fokus på denne kirkelige tradition, og fokus på de mange kirker Roskilde har og har haft. Turen sluttede af med varme hveder på Roskilde Museum.

 

RISTEDE VARME HVEDER MED SMØR TIL

Skikken med at spise varme hveder Store Bededagsaften kan dokumenteres til midten af 1800-tallet, men er sandsynligvis ældre. Baggrunden er, at selve Store Bededag jo skulle være en arbejdsfri bededag. Bagerne ville jo gerne have daglønnen hjem og fandt derfor på at bage nogle hvedeknopper på forskud, som kunne varmes hjemme i ovnen. At vi så i dag spiser dem aftenen før St. Bededag, er en af historiens luner.

I museumsgården blev der ristes varme hveder over bål, og de blev spist med friskkærnet smør til.

 

MUSEET FOR SAMTIDSKUNST: MUSIK I PALÆGÅRDEN

I Palægården i Det kongelige Palæ ved Stændertorvet, blev der smagt på både moderne malerikunst og konceptkunst, mens der blev nydt dejligt varme hveder og lyttet til stemningsfuld orkestermusik.

I Palæfløjen kunne man opleve ”Roskilde - kan I høre mig?” - en maleriudstilling af Jacob Brostrup, mens man på Museet for Samtidskunst kunne nyde udstillingen ”Før det normale: Koncept efter koncept”, der fik mange til at trække på smilebåndet.

Palægården fyldtes af orkestermusik, som var lydsiden til indtagelse af de varme hveder.

ROSKILDE BIBLIOTEK: NGO GARDEN PARTY

Der var NGO Garden Party i haven op til Roskilde Kloster. Her serveredes varme hveder og kaffe/te til alle besøgene.

 

BYENS HUS: GRIB BRUDEBUKETTEN

I Byens Hus sagde brudepar JA til KÆRLIGHEDEN ved et storbryllup i den gamle byrådssal kl. 17.15. Efter vielserne, som blev forestået af Borgmester Joy Mogensen, fortsatte fejringen på Stændertorvet, hvor Roskilde Garden dannede espaliers, og byens officielle tale om ”Kærlighed og Hvedebrød” blev holdt for brudeparrene inden buketkast.

Tak til Acacia Blomster, Roskilde Garden, Reidl Foto, Restaurant Rådhuskælderen og Sagafjord, som var med til at gøre brudeparrenes dag særlig festlig.

HJERTEVENNER

I mange byer finder man en rigdom af faciliteter som skaterramper, parkouranlæg og BMX-baner. Det er dog mest drenge og mænd, der bruger dem, mens teenagepiger og kvinder som oftest trækker ind i byens cafeer og butikker. Det var med dette afsæt, projektet Det Aktive Byrum besluttede at undersøge, hvad der kan få piger til at være mere aktive i byrummet. Resultatet er en hjerteformet vippeskulptur, som gæstede Roskilde under Kulturstrøgets arrangement ”KØS, Kærlighed og Hvedebrød”

 

KØS DANMARKSTOUR 2014: FRA MAGT TIL MENNESKE

Før satte man monumenter over konger og magtherskere med mægtige rytterstatuer som for eksempel rytterstatuen af Margrethe d. 1 af Anne Marie Carl-Nielsen i Roskilde. Statuen over Lise Nørgaard, der blev rejst af Vejlauget Gågaderne i Roskilde, som hyldest til det berømte bysbarn, vidner om noget helt andet. Hvem og hvad er det, som vi vil mindes og markere i dag?

Denne aften kunne man opleve journalist Torben Steno i debat med:

• Ib Michael, forfatter

• Frank Birkebæk, direktør for Roskilde Museum

• Lene Bøgh Rønberg, museumsinspektør ved KØS

 

Musisk optræden kl. 17.15-18 af:

PLIGTEN KALDER – med Johan Olsen, Torben Steno og Peter Jessen