You are here

Kulturstrøgets åbning den 13. april 2012

Video af Rune Stæhr

Der var adskillige hundrede deltagere på åbningsdagen, på trods af vejrforholdene. Her er billeder fra en del af stederne med oplevelser af enhver art.

Joy og træet-r .pg

I Latinerhaven fredag d. 13. kl. 13:15 erklærede borgmester Joy Mogensen Kulturstrøget for åbnet og afslørede samtidig Ole Dufours kunstværk, som var skabt ud af det fine gamle ahorntræ, der desværre var ramt af sygdom og på vej til at gå ud. (foto: Erling J., Roskilde Avis)

træ-ritual

Efter Joy Mogensen havde punkteret en af ballonerne med "blåt blod", var det deltagernes tur til at få blodet til at flyde - ud på jorden under træet.

 IMG_4486

I bibliotekets have op mod klosteret var der dækket op til tebord under det store gamle akacietræ.

Rubinia

Haveekspert Mette Østergaard fastslog nu på stedet, at træet er af arten "robinie" og altså slet ikke noget akacietræ. 
Til gengæld kunne hun slå fast med nogen sikkerhed, at dette træ med dets høje alder må være den absolut første robinie, der er indført i Danmark - og det i stedets allerførste tid som jomfrukloster.

 IMG_4471

I Rosenhaven foran biblioteket sad musiker og opfinder Thorbjørn N. Poulsen i en gammel lænestol og viste, hvad man også kan bruge en Nintendo Gameboy til. Han genskaber kendte sange i et 8 bit lydunivers. Han elsker at genbruge forskellige teknologier i musikalsk kontekst, og så er han musikalsk teknisk iværksætter på INSP!Play.

 IMG_4464

Der var vist ingen tvivl om, hvem der var allermest interesserede i Thorbjørns helt særlige anvendelse af Nintendo, der jo som bekendt ellers bruges til diverse computerspil

Billede 094

Lige overfor Rosenhaven var der mulighed for at udforske magiske lysvirkninger i den gamle KINO.

INSP!Play havde lavet installationer og effekter - og efter kl. 18 var der folkekøkken i den gamle KINO.

Billede 090


morten

På vandringen ad Kulturstrøget fik man mange overraskelser. For eksempel kunne man ved Aftenskolernes Have møde hunden Morten, som lettede ben op ad en strikket lygtepæl. Se mange flere af Strikkemafiaens flotte kreationer her.

Billede 055

Der har tydeligvis været andre undergrundsbevægelser ude end strikkemafiaen - men åbenbart lige så positive overfor idéen om Kulturstrøget

Billede 061

RUCs Performance-design uddannelse havde ligesom strikkemafiaen set overtallet af fy-skilte langs Kulturstrøget og gav deres bud på mere positive meddelelser.

Billede 104

Klosterets have var åben for publikum på denne dag - og det var der mange nysgerrige, der benyttede sig af. I haven blev der spillet sansemusik med skjulte højttalere - for 16 instrumenter, med inspiration fra Schuberts musik - komponeret af Roskildes tidligere bykomponist Frederik Thaae.

Villiam-voks

Træet ved Klostermuren ud til Sankt Peders Stræde blev udsmykket med flager af voks. 
Villiam fra INSP! uddyber tankerne om kunstværket for byvandrerne.

Billede 058


Billede 047

Der var spillemandsmusik ved det lille fine tehus i plejehjemmets have.

Her smiler spillemand og arkitekt Adam Voss fra kommunens Plan- og Udviklingsafdeling til fotografen, som er ansat samme sted.

Adam spillede sammen med Ertholmenes nationalorkester "Måneorkesteret", der er kendt fra utallige friluftskoncerter på Christiansø og fra masser af sammenkomster i forsamlingshuset "Månen" på Frederiksø (naboøen til Cristiansø)

Det blev meget vådt og koldt at sidde der og spille, men orkesteret holdt længe ud og havde endda kræfter til at spille for arrangementets aktivister senere på aftenen i den gamle Kino

Billede 050

 Billede 052

Så fint havde idékort-indsamleren Marianne Wibholm i plejehjemmets have arrangeret skrive- og afleveringsstedet. Det var da vist svært at modstå fristelsen til at sætte sig ned og skrive nogle idéer - indtil det begyndte at regne...

Billede 001

Den røde løber var rullet ud gennem Rosenhavestræde for rigtigt at markere den kommende åbning af Roskilde Museums nye indgang fra Sukkerhuset mod Sankt Ols Stræde. En flot fotostat var sat op ved den kommende indgang, som skal åbne sig mere mod Kulturstrøget - og endda blive synlig for gående oppe i Algade

Billede 021

I museets gård kunne man klippe og klappe et får. Her har en af gæsterne fået et får i saksen. Både dreng og får ser ud til at tage situationen helt roligt.

 Billede 036r   Billede 034r

Klip nu ikke i øret, ser det

ud til at instruktøren siger                         Her farves garnet i røg og damp

Billede 026r   Billede 030r

 Billede 025

Nogle af produkterne fra dagens uldne flid.

Billede 130

De forbipasserende på Algade kunne ikke undgå at lægge mærke til, at der var gang i den i Djalma Lunds Gård, når forunderlige lyde trængte ud gennem porten. Der var nemlig dans i den smukke gård. Regnen silede ellers ned, og der var ikke mangt et øje i gården - indtil musikken begyndte at spille, så strømmede det til.

25-30 gæster ad gangen gav den hele armen under kyndig vejledning af koreografen Samuel Ibanda fra Uganda. Danseklubben Salsa Latina havde skaffet Ibanda hertil og deltog selv med dansere.

Billede 112

Det var godt at få strakt sig og banket varme i kroppen på denne våde og kolde dag. Der var glade smil og stor entusiasme, og mange mente, at sådan noget skulle der da være hver fredag.

Billede 115r   Billede 118r

 

IMAG0945

I Domprovstens Have sang børnene fra Skt. Josefs Skoles og Tjørnegårdsskolens kor så dejligt, at man næsten glemte regnen og kulden

Billede 011

På idéposten i Palæhaven stod Mona Kølbæk fra kommunens Plan- og Udviklingsafdeling til rådighed for deltagerne. Idéerne til, hvad man kunne bruge haven til, kom vidt omkring - lige fra Sankt Hans-bål over årlige påskeharejagter til etableringen af en Botanisk have.

IMG_1779

I Palæfløjen udstillede RUC-studerende fra Performance-design-uddannelsen deres forslag til Kulturstrøget - et væld af fine og gennemtænkte forslag. Her er et af de mere fantasifulde - en musiktrappe, hvor melodien spiller efter de trin man træder på. Udstillingen blev genopstillet i Rådhuset og studeret med interesse

Billede 009

 Bordtennis2

I Palægården gav Roskilde Bordtennis opvisning i bordtennis på verdensplan - og de deltagere, der stillede op mod nogle af klubbens unge talenter, fik kamp til stregen.

Aum gen

Aum Genesis gør klar til at modtage stenene, som deltagerne kunne male og dermed sende deres budskab med på pilgrimsrejse.