You are here

Undskyld vi larmer!

Fredag d. 22. marts 2013 kl. 16-20 kunne borgere i Roskilde få en unik og spændende lydoplevelse, når Kulturstrøget i samarbejde med studerende fra RUC fyldte byen med lyde i alle afskygninger.

Kulturens mange lyde var at opleve på Kulturstrøget en kold eftermiddag i marts, hvor der var arrangeret lydoplevelser ved midtbyens kulturinstitutioner. Borgmester Joy Mogensen åbnede arrangementet i Rosenhaven ved Roskilde Bibliotek.

joy tale

I røg og damp stod borgmesteren og holdt åbningstalen for de tilstrømmende til arrangementet. De mange små bålsteder i Rosenhaven skabte hygge og lidt varme på den kolde dag - men også kvælende røg.

 

Aktiviteter på Kulturstrøget

Eftermiddagen var fuld af oplevelser for øret især. Herunder kan du læse om de forskellige indslag. Du finder også nogle af dagens lydoplevelser længere nede.

ROSKILDE BIBLIOTEK: Oplæsning ved forfatter Amalie Laulund Trudsø


oplæsning

Forfatter Amalie Laulund Trudsø læste sin debut-roman højt i Rosenhaven. Den handler om en ung kvinde, der flytter til København, og hvert kapitel har et af byens gadenavne som titel.  Bogen består af i alt 60 kortprosa-stykker, og i løbet af eftermiddagen/aftenen læste hun hele bogen højt. 
Fra kl. 16 og frem til og med kl. 21 indledtes hver time med oplæsning fra bogen. Man kunne således høre hele ”Koordinater” læst højt. 
Et særligt sammensat soundtrack til oplæsningen genlød i Rosenhaven under hele aftenen – og der var varm suppe til gæsterne!

Lav dit eget digt på biblioteket

Poesimaskinen ”Tilfældigvis er skærmen blevet blæk” gav mulighed for at man kunne lave sit eget digt. 
Forfatter Peter-Clement Woetmann havde skrevet teksterne til maskinen og ved at interagere med den, kunne man udvælge tekster og skabe et digt. 
Poesimaskinen var opstillet indenfor på biblioteket.

 

ROSKILDE KLOSTER: Lyden i Klosterkirken

klosterorgel

I det tidligere Roskilde adelige Jomfruklosters kirke er opstillet et meget specielt orgel, som har tilhørt komponisten og domorganisten Hans Matthison-Hansen.
Klosterforvalter Søren Lyder Jacobsen fortalte om kirkerummet samt om det gamle orgel. Fortællingerne blev krydret med dejlig orgelmusik på det gamle instrument. 
Organist ved Himmelev Kirke, Inger Svendsen stod for musikken.
 

ROSKILDE MUSEUM: Lydværksted for børn

Folk fik lov at prøve kræfter med fremstilling af oldtidsfløjter og ”bullroarer”.
 

MUSEET FOR SAMTIDSKUNST: Lydkunst i Palæhaven (fernisering)

Lydkunst i Palæhaven var en lydinstallation af Kåre Elers og Anders Vestergaard, der bestod af tre lydspor, som gav lytteren en anderledes associativ oplevelse i haven. Lydbillederne var skabt på baggrund af reallydoptagelser fra Roskilde og resten af verden. (Se mere om kunstnerne på www.strangeparty.net).

Lydworkshop for børn

Med udgangspunkt i museets undervisningsmateriale i lydkunst ”Lydhør” med særligt fokus på ”lyd-landskaber” med lyde fra det offentlige rum.  
 

ROSKILDE DOMKIRKE: Natkirke med verdenslyd

Domkirken fyldtes med verdenslyd mellem kl. 20 og 21.

 

RUC: Studerende laver lyd

Under hele arrangementet præsenterede studerende fra Performance-design på RUC forskellige lydproduktioner. 

Lydproduktionerne var at finde forskellige steder på Kulturstrøget, nogle ude i det offentlige rum, andre inde på selve kulturinstitutionerne.

På medbragte smartphones og høretelefoner lyttede publikum til de studerendes lydproduktioner, som de havde downloadet. Hør lydproduktionerne her.

 
Performance indbyd

 

Performance kort

Performance kort-forklar